Tudatos közlekedés

Az erőforrásainktól függ.
Tőlünk emberektől

Tegyél
Te is
érte

Információ

Két keréken a fenntarthatóságért

Hazánkban is egyre többen választják a kerékpározást, mint alternatívát a városi közlekedésben, a kényelem, a gyorsaság, a sport szeretete vagy éppen a környezetkímélő mivolta miatt. Magyarországon az elmúlt időben olyannyira elterjedt a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya, hogy az Európai Unióban hazánk, a friss eredmények szerint közvetlenül Hollandiát és Dániát követi. A kerékpáros közlekedés elengedhetetlen a fenntartható és élhető városi környezet kialakításához, ezért e heti bejegyzésünkben megnéztük, hogy melyek azok a kezdeményezések és támogató tényezők, amelyek elősegítik a kétkerekű közlekedés terjedését.

A magyar lakosság körében a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya a legfrissebb európai adatok szerint, a korábbi évek 19 százaléka után mostanra 22 százalékra emelkedett. Ezzel Magyarország – az Európai Unióban Hollandiát és Dániát követve – áll a harmadik helyen, ahol a legtöbben használják fő közlekedési eszközként a kerékpárt.

Városi közlekedés

A fentebb említett figyelemre méltó eredmény részben annak is betudható, hogy Magyarországon 2010 óta mintegy 1250 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztésetörtént meg. A tendenciát folytatva a tervek szerint 2014-2020 között 4200 kilométer kerékpárutat építenek vagy jelölnek ki, a mostani 9100 kilométerrel szemben pedig 2030-ra Magyarországon 15 ezer kiépített és kijelölt kerékpárút lesz. A törekvések tehát a kerékpárutak bővítését, valamint minőségi javítását célozzák, ezzel elősegítve, hogy minél többen válasszák a kerékpárt az egyéb közlekedési formák helyett.

A kerékpárutak tekintetében az egyik legkülönlegesebb kezdeményezésre és kivitelezésre egy nemzetközi példát mutatunk, amely egy újfajta és egészen egyedi megoldás: egy holland fejlesztés keretében a világon először műanyag hulladékokból készítettek kerékpárutat. A 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel. A becslések szerint az út – amely mentén egyébként szenzorok mérik a hőmérsékletét, tartósságát és hogy hányan közlekednek rajta – kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos megoldással készült út.

Bringázz a munkába!

A biciklis közlekedés terjedését támogatja a Bringázz a munkába! kampány, amely legutóbb 2019 májusában népszerűsítette a kerékpározást országos szinten. A kezdeményezés célja, hogy arra ösztönözze a résztvevőket, hogy kerékpárral közlekedjenek munkába. A résztvevők a kampány során a Bike Citizens applikáció segítségével rögzíthetik utazásaikat, a kapott adatok pedig hozzájárulhatnak a kerékpáros fejlesztések előkészítéséhez. A májusi kampány a végéhez ért, a következő, szeptemberi időszakraazonban már most lehet készülni!

Sharing is caring!

A városi közlekedés jövőjét tekintve a tendenciák szerint a kerékpározás – azon belül is a kerékpármegosztó rendszerek – egyre inkább beépülnek a mindennapok gyakorlataiba. Egyre több városban vezetnek be ilyen rendszereket, amelyek révén viszonylag olcsón és környezetbarát módon lehet eljutni A pontból B pontba. A fővárosban a legelterjedtebb a Mol BUBI, amely lehetővé teszi a kerékpárok rövid időtávra szóló bérlését, amelyet a felhasználók gyűjtőállomásokon kölcsönözhetnek ki és adhatnak le. Ez a megoldás azok számára is lehetőséget biztosít a kerékpározásra, akik nem rendelkeznek saját kétkerekűvel, vagy csak a város bizonyos részein, tömegközlekedéssel kombinálva használják, illetve kiváló lehetőség lehet akár a városnéző turisták számára is.

Jelenleg folyamatban van a balatoni közbringarendszer kialakítása is, amely Magyarországon a tizedik közösségi kerékpárkölcsönző hálózat lenne, ilyenek egyébként már üzemelnek Budapesten, Debrecenben, Esztergomban, Győrött, Hévízen, Kaposváron, Nagykanizsán, Szegeden és a Dráva mentén is.

Az előzőekben kiragadott példákból is látszik, hogy egyre több fejlesztés, alternatív megoldás és kezdeményezés jelenik meg a kerékpározás népszerűsítésére, ezzel is támogatva, hogy hazánkban is egyre fenntarthatóbb legyen a városi közlekedés. Érdemes tehát nyeregbe pattanni, és kihasználni a kerékpár által nyújtott előnyöket.

Forrás: https://chikansplanet.blog.hu

image
image
image
image

Ha bármilyen kérdésed van, vagy csak szeretnél kapcsolatba lépni velünk, ne habozz. Írj nekünk!

info@foldemert.hu

+36 30 696 3668

Levelezési cím:
1123 Budapest, Alkotás út 15.

Iroda:
1095 Budapest, Tinódi U 1/A 5/3

Leveled sikeresen továbbítva lett. Köszönjük.