Környezetvédelem

Az erőforrásainktól függ.
Tőlünk emberektől

Tegyél
Te is
érte

Információ

Szerző: ifj Chikán Attila
Forrás:https://chikansplanet.blog.hu/2019/03/22/viralis_kornyezetvedelem
átvett tartalom

A tudományos és etikai alapokon kimunkált ökologikus gondolkodás, de a hétköznapokban tapasztalható problémákra adható válaszok egy út felé mutatnak. Az ökologikus gondolkodásnak be kell épülnie a fiatalok és a lakosság civil értékalkotásába.

2019 kétségtelenül a környezetvédelem bölcsődei éve volt. Sok kezdeményezés hódított teret magának az évben, amelyek hatására csökkenhetnek például az eldobható műanyag termékek a boltok polcain, de említhetnénk azt is, hogy egyre inkább előtérbe került a karbonkibocsátás visszaszorításának kérdésköre. Világszerte megerősödtek a „zöld hangok”, világméretű mozgalmak indultak, mint például a Fridays for Future. Beérnek vajon a törekvések a következő években? Eljöhet a várt áttörés? Sokan a „zöld évtized” kezdetének jósolják 2020-at, és bár garancia nincs a gyökeres változásra, van néhány igen ígéretes innováció, amelyek abban az esetben, ha beérnek a következő években, nagy mértékben elősegíthetik a pozitív változást.

2020-ban valószínűleg már nem lesz elég cselekedetek nélküli üres szavakkal dobálózni. A klímavészhelyzet már a világ szinte minden táján ismert fogalom, a zöld innovációk pedig végre a megvalósítás fázisába léphetnek a sokasodó támogatásoknak (például a Horizon 2020 program) köszönhetően. A fogyasztók nagy része már átlát a greenwashing (nem környezetbarát termékek zöldként feltűntetése) és a drop-in-the-bucket (amikor például egy márkacsoport egyetlen állatbarát termékén keresztül hirdeti állatvédelmi tevékenységét) megoldásokon, és készek a műanyag zacskók mellőzésén túl újabb lépéseket tenni a környezettudatosság felé. Mindehhez még több támogató újításra, innovációra, forradalmasító ipari megoldásra van szükség.

Tiszta víz a pohárban?

A hulladékszennyezés globális, mára az ember életének minden szintjét átható probléma – a skála a sarki bolt mellett eldobott csomagolásoktól és cigarettás csikkektől, a #Trashtag Challenge-ben látott, nagyobb külső területeken át egészen a harmadik világ országaiban található hegységnyi méretű illegális szemétlerakókig, vagy az óceánokban keletkezett hírhedt szemétszigetekig terjed. Különösen az utóbbi téma, azaz vizeink szennyezettsége került az utóbbi időben a figyelem középpontjába. Nemrég a Fülöp-szigeteken sodort partra a víz egy elpusztult bálnát, majd egy helyi múzeum számolt be a halál pontos okáról: a boncolás során 40 kg-nyi műanyag zacskót szedtek ki az állat gyomrából, ez okozott emésztőrendszeri sokkot nála.

Itthon sem sokkal pozitívabb a helyzet: 2018 őszén a Parányi Plasztiktalány projekt apropóján a WESSLING Hungary Kft. a hazai vizeket is megvizsgálta, amely során kiderült, hogy a Duna és mellékfolyóinak vize is hemzseg a mikroműanyagoktól, 1 köbméter vízben átlagosan 50 részecskét találtak. Ezek jellemzően a szintetikus anyagokból készült ruhák mosása során, a különböző kozmetikai szerekből és a környezetben lévő hulladékok fizikai és kémiai morzsolódásával kerültek a vízbe és természetesen rendkívül káros hatással vannak a Duna ökoszisztémájára. Legalább az ivóvizünket nem kell egyelőre féltenünk, hiszen annak a 96 százaléka felszín alatti forrásokból származik.

Megoldás kicsiben és nagyban
Az óceánok megtisztítására egy ambiciózus megoldás merült fel: az Ocean Cleanupprojektet egy holland fiatal, Boyan Slat indította el. A szerkezet egy 600 méter hosszú, vízfelszínen lebegő csőből és egy 3 méter mélyen húzódó filterből áll, az ilyen módon kiszűrt szemetet pedig hajók szállítják a partra. Sajnos gyorsan kiderült, hogy a feladat nehezebb, mint azt a projekt megálmodói előzetesen gondolták: a szerkezet nem tudott elég gyorsan mozogni ahhoz, hogy a begyűjtött műanyag a „csapdában” maradjon, így 3 hónap után leállították a gyűjtést, jelenleg a javított verzión dolgoznak. A csapat szerint 5 éven belül el tudják tüntetni a legnagyobb szemétsziget, a Nagy csendes-óceáni szemétsziget 50 százalékát, a végső cél pedig az, hogy 2050-re teljesen műanyagmentes legyen az óceánok vize. A TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért Mozgalom a #Trashtag Challenge hazai, szervezett formájának is tekinthető, amely már nyolcadik alkalommal valósult meg. A szemétszedő programra március 3-ig volt lehetőség regisztrálni, maga a gyűjtés pedig március 18-tól 24-ig tart. Minden korábbinál többen jelentkeztek: több mint 240 ezren gyűjtik majd a szemetet, összesen 3240 helyszínen. A szervezet kesztyűt és zsákokat biztosít a résztvevők számára, így nekik csak a szedésre kell koncentrálniuk. Nem csak ebben a pár napban fontos azonban, hogy nyitott szemmel járjunk a környezetszennyezést illetően: a Hulladékvadász és a Greenfo.hu oldalán is tudunk bejelentést tenni, ha illegálisan lerakott hulladékot találunk, ha pedig közterületen találunk erre példát, a helyi önkormányzat felé kell jeleznünk ezt.
Noha jócskán van még hova fejlődni a környezetvédelem területén, az mindenesetre üdítő fejlemény, hogy egyre trendibbé kezd válni a környezetvédelem.

Forrás:https://chikansplanet.blog.hu/2019/03/22/viralis_kornyezetvedelem
image
image
image
image

Ha bármilyen kérdésed van, vagy csak szeretnél kapcsolatba lépni velünk, ne habozz. Írj nekünk!

info@foldemert.hu

+36 30 696 3668

Levelezési cím:
1123 Budapest, Alkotás út 15.

Iroda:
1095 Budapest, Tinódi U 1/A 5/3

Leveled sikeresen továbbítva lett. Köszönjük.