Energiatudatosság

Az erőforrásainktól függ.
Tőlünk emberektől

Tegyél
Te is
érte

Mi is az energia?

Szerző: ifj Chikán Attila
Forrás:http://nrgreport.com/cikk/2020/01/10/2020-vajon-a-zold-evtized-kezdete-izgalmas-technologiai-megoldasok-johetnek-a-kornyezetvedelem-teruleten
átvett tartalom

Az energia szó görög eredetű, az ógörögben „inteni tettet”, vagy „bűvös cselekedetet” jelentett, majd később Arisztotelész „ténykedés, művelet” értelemben használta, Diodórosz Szikulosz pedig egy „gép erejeként”. Általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a munkavégző-képességet jelenti. Egy bizonyos állapotú fizikai rendszer energiája azzal a munkamennyiséggel adható meg, amellyel valamilyen kezdeti állapotból ebbe az állapotba hozható. A kezdeti állapotot referencia állapotnak vagy referenciaszintnek hívjuk. Alapvető energiaformák a helyzeti energia, a mozgási energia. A négy alapvető kölcsönhatás pedig a gravitációs, az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatás.

Az energia az életünk egyik alapfeltétele, fenntartása és fejlesztése saját létfenntartásunkhoz elengedhetetlen. A biológiai élethez is nélkülözhetetlen a külső energia, a növények fotoszintézissel, a baktériumok természetes kémiai úton jutnak a szükséges energiákhoz. Környezetünk és saját érdekünket is szolgálja, ha az energiát ésszerű keretek között, tudatosan használjuk fel, ha a meglévő forrásokkal takarékosan bánunk. Párhuzamban növekedik a komfort és a külső energia igénye, az ettől való függés más lehet a különböző társadalmi körökben. A fosszilis energiahordozók kritikus csökkenése megkívánja a felelősségteljes energiafelhasználást, amit az energiafejlesztés hivatott segíteni, ám ezt nagyban befolyásolják a környezeti hatások, mint például az éghajlatváltozás.

Energiatudatosság nélkül nincs fenntartható fejlődés. Ehhez pedig az kell, hogy a fiatalabbak már idejében megismerkedejenek ezzel a szemlélettel, és azzal, hogyan tudják azt a mindennapokban, életmódjukban érvényre juttatni. Egyre nagyobb hangsúly lesz a készletek racionális használatán (energiahatékonyság), és a nem szennyezô, megújuló energiaforrások használatán. Az energiaforrások felhasználásának súlypontja a globális környezeti problémák és a kimerülô készletek okozta áremelkedés miatt várhatóan erôteljesen változni fog. A nyugat-európai államokhoz képest a hazai lakosság energiatudatossága jóval kisebb. Az összes felhasznált energia 30%-át a háztartások fogyasztják el. Fontos a környezettudatos életmód, ennek pedig az első lépése, ha kevesebb energiát veszünk igénybe. Sokat tehetünk az energia-megtakarítás érdekében; számos olyan apró praktika létezik, ami az életkörülményeket, az elvárt komfortot és esztétikai igényeket változatlanul hagyva, csak a hogyanját és mikéntjét formálja tudatosabbá. Ilyen például, ha a lakás hőmérsékletéből csak 2 Celsius fokot csökkentünk, máris az energiával együtt sok-sok forintot spóroltunk meg egy évben. Elektromos készülékeink áramtalanításával jelentős költségmegtakarítást érhetünk el évente. Alacsony hőfokon történő mosással is jelentős energiát és pénzt spórolhatunk. A körültekintő tájékozódás elengedhetetlen, hogy mindig naprakészek legyünk az energiahatékonysági módszerekben.
Forrás: http://energiapedia.hu/

Energiaipari fejlesztések

Az energiaipar területén folyamatos innovációs tevékenység zajlik, hiszen az energiatermelés legtöbb hagyományos módszere nem fenntartható, illetve a környezetünkre is károsan hat. A megújuló energiaforrások térnyerése már a 2010-es években is meghatározó volt, az utóbbi években pedig robbanásszerűen megnőtt a megújuló energiát hasznosító megoldások terjedése.

Az elmúlt évek egyik leglátványosabb innovációja volt az édesvíz felszínén lebegő napelem farm, amely már több országban is megjelent. Népszerűségének köszönhetően 2019-ben megindult a sósvízi verzió fejlesztése, mely 2020-ra a kivitelezés fázisába kerülhet. Ezek a megoldások azért fontosak, mert segítségükkel a napelemek nem foglalnak el értékes szárazföldi területeket, így nagyobb népsűrűségű országok számára sem jelent akkora költséget a napelem farmok fenntartása. A nukleáris energia területén szintén folyamatos innováció van folyamatban, hiszen ez a hatalmas iparág rengeteg fejleszteni valót hordoz magában. A brit Moltex Energy például folyékony sóolvadékos reaktorok fejlesztésével foglalkozik, melyek kisebb sugárzással járó megoldást jelenthetnek a nukleáris energiatermelés számára. A fejlesztéshez közösségi tőkegyűjtést tartottak 2019 során, mely kifejezetten sikeresnek bizonyult, így bizakodhatunk a 2020-at illetően. Hidrogénre számos területen van szükség, viszont az előállítása több szén-dioxidot bocsát ki, mint Németország és a globális szállító ipar együttesen. A zöld hidrogén már a 2000-es évek eleje óta a köztudatban van, mint környezetkímélő alternatíva, így több ország, köztük Kína és az Amerikai Egyesült Államok is tett már erőfeszítéseket, hogy szélesebb körben használják fel. Valószínűleg azért jelenti még mindig kevesebb mint 1 százalékát a világ hidrogén előállításának, mert költségesnek számít a nem megújuló energiaforrással előállítható változatához képest. Ahogy elterjedtebb és olcsóbb lesz a megújuló energiatermelés, úgy lesz a zöld hidrogén előállítása is olcsóbb, így valószínűleg a következő években nagyobb teret fog nyerni.

Forrás:http://nrgreport.com/cikk/2020/01/10/2020-vajon-a-zold-evtized-kezdete-izgalmas-technologiai-megoldasok-johetnek-a-kornyezetvedelem-teruleten
image
image
image
image

Ha bármilyen kérdésed van, vagy csak szeretnél kapcsolatba lépni velünk, ne habozz. Írj nekünk!

info@foldemert.hu

+36 30 696 3668

Levelezési cím:
1123 Budapest, Alkotás út 15.

Iroda:
1095 Budapest, Tinódi U 1/A 5/3

Leveled sikeresen továbbítva lett. Köszönjük.