Egészségtudatosság

Az erőforrásainktól függ.
Tőlünk emberektől

Tegyél
Te is
érte

Információ

Az egészségtudatosság a magatartás ellenőrzésének, kézben tartásának az a formája, amikor az egészségünket hosszú távon befolyásoló döntéseket hozunk. A valódi tudatosság azt jelenti, hogy olyan döntésekre is készen állunk, amelyek a jelenben esetleg lemondással járnak, s erőfeszítéseink csak hosszú távon térülnek meg. Az egészségtudatos viselkedés megkívánja a káros hatások jelzését, részvételt a felelős intézmények részéről a döntések kiharcolásában éppúgy, mint teljesítésük ellenőrzésében

Egészségtudatosság az otthonokban!

Egyre több területen jelennek meg fenntartható és a környezettudatos termékek – nincs ez másképp az otthonok terén sem. Ha házfelújításról, építkezésről beszélünk akkor azonban a környezettudatosság még mindig nem fő szempont, annak ellenére, hogy már szép számmal léteznek környezetkímélő alternatívák. Ha azonban tudatosan választjuk meg a fejújításhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket, akkor a későbbiekben nem csak pénzügyi, de egészségügyi szempontból is jól járhatunk. Ezen a héten szemügyre vesszük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy zöldebb és egészségesebb otthon érdekében.

Egy építkezés vagy lakásfelújítás során lehetőség nyílik arra, hogy újragondoljuk, esetleg módosítsuk a lakóhelyünkön alkalmazott megoldásokat. Tökéletes alkalom lehet arra, hogy felmérjük például, hol lehet javítani a lakásban az energiahatékonyságot. Egy energiaellenőrzés keretében szakemberek segítségével ki tudunk állítani egy energiatanúsítványt a házról vagy lakásról – ez hazánkban jelenleg magánházaknál nem kötelező, de nem árthat tudni, hogy mennyire zöld az otthonunk. A jogszabályok szerinti számítási módszerrel meghatározható ugyanis a lakás energetikai teljesítőképessége, tulajdonsága, mely alapján később ki lehet dolgozni az energiatakarékosságra vonatkozó terveket is.

Sok múlik az alapanyagon

Szerencsére egyre több környezetbarát építőipari alapanyag kerül a piacra, a tégláktól kezdve egészen a csempékig, a jövő fenntartható építőanyagairól például ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen. De a döntés meghozatalakor az ár-érték arány és a dizájn mellett vajon szempont-e az, hogy az adott termék mennyire terheli a környezetet?

Az energiahatékonyság javítása mellett fontos tényező lehet a felhasznált anyagok környezetre való hatása is, hiszen például egy energiatakarékos ház önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az környezet vagy egészségbarát is – elég csak egy műanyag nyílászárókat alkalmazó, vastag műanyag hőszigeteléssel bevont épületre gondolni. Ebben az esetben az épület energiafogyasztása bizonyára kedvező, ami már előrelépés, a környezetterhelése azonban nem ennyire bíztató, az anyagok előállítása, helyszínre szállítása, beépítése és elbontása miatt.

A festékek

Fontos megemlíteni, hogy élettani szempontból a lakásban használt festékek is rejthetnek magukban kockázatokat. A tudatos Vásárlók Egyesülete emiatt nemrég laboratóriumban tesztelte a falfestékek illékony szervesanyagtartalmát, azaz, hogy milyen mértékben bocsátanak ki a környezetre és az egészségre is káros anyagokat, valamint, hogy hogyan tájékoztatják a vásárlókat erről a gyártók. Az illékony szerves vegyületek (VOC) nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerülnek a levegőbe, a lakások levegőjébe pedig egyrészt a kinti levegőből, illetve bútorok, szőnyegek, festékek és ragasztók kipárolgásából. Ha ezek az anyagok a lakás légterébe kerülnek, komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak, mint például légzőszervi megbetegedéseket, torok- és szemirritációt, fejfájást, hosszú távon pedig akár a máj és az idegrendszer károsodását is.

A vizsgált termékek közül mindegyik a hivatalosan megengedettnél kevesebb illékony vegyületet tartalmazott ugyan, de a mért értékek között hetvenszeres eltérés mutatkozott. A legkisebb illékony vegyület tartalom 0,04 g/l, a legmagasabb 2,79 g/l volt.

A festékeken egyébként kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját, tehát fogyasztóként érdemes lehet arra törekedni, hogy minél alacsonyabban tartsuk a szintjét a lakásban. Ideális megoldás lehet a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagok, illetve azon termékek, amelyeken a gyártó a törvényben előírtnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát (a legtöbb esetben ugyanis gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel, „VOC legfeljebb 30g/l” formában).

A hulladék helyzete

Az építkezés, felújítás során általában jelentős hulladékmennyiség keletkezik, ilyenkor érdemes azonban átgondolni egyrészt, hogy mit lehet szelektíven gyűjteni, valamint, hogy mi számít veszélyes hulladéknak. A hígítókat, oldószereket, festékeket jól zárható kannákba érdemes gyűjteni és leadni, mint veszélyes hulladékot, ahelyett, hogy olyan helyre öntenénk, ahonnan könnyen a csatornarendszerbe kerülhetnek.

Energiahatékonyság a gépek esetében

A fenntarthatóságot és környezetvédelmet szem előtt tartó fogyasztók esetében fontos tényező lehet a háztartási gépek fogyasztásának mérlegelése is. Új háztartási gépek vásárlásánál is figyelembe lehet venni az eszköz energiahatékonyságát, többek között azért is, mert egy drágább termékkel hosszú távon sokat lehet megtakarítani.Ezek a berendezések általában kevesebb vizet, kevesebb káros szert és kevesebb áramot is használnak fel.

Bár az ősz beköszöntével a nagyobb felújítási munkálatok jó esetben már a végükhöz közelednek, azoknak, akik még felújítás előtt állnak érdemes lehet tehát úgy megvalósítani ezeket a folyamatokat, hogy szem előtt tartják a saját testi egészségüket, valamint a környezet védelmét.

image
image
image
image

Ha bármilyen kérdésed van, vagy csak szeretnél kapcsolatba lépni velünk, ne habozz. Írj nekünk!

info@foldemert.hu

+36 30 696 3668

Levelezési cím:
1123 Budapest, Alkotás út 15.

Iroda:
1095 Budapest, Tinódi U 1/A 5/3

Leveled sikeresen továbbítva lett. Köszönjük.